Εβδομαδιαίο Retreat Ευεξίας κι Εμπειριών στο Skiaxtro Eco Farm 02/07 – 09/07/2021

Αυτό το καλοκαίρι το υποδεχόμαστε μ’ ένα μοναδικό αναζωογονητικό, δημιουργικό και χαλαρωτικό retreat στο οικολογικό αγρόκτημα Σκιάχτρο, τον πολυχώρο ευεξίας κι εμπειριών στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Αφήνουμε τις έγνοιες πίσω και γεμίζουμε εικόνες κι εμπειρίες: Γιόγκα, μασάζ, δημιουργικά εργαστήρια, πεζοπορία, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, χορός, είναι μόνο κάποιες από τις εμπειρίες που θα ζήσουμε. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Ο Χώρος

Το οικολογικό αγρόκτημα Σκιάχτρο είναι ένας ελαιώνας τεσσάρων στρεμμάτων στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, 500m από το χωριό και 200m από τη θάλασσα. Η αγάπη της οικοδέσποινας Αλεξάνδρας για τη φύση και τη δημιουργική έκφραση την ενέπνευσαν ώστε χρόνο με το χρόνο το κτήμα να έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν προορισμό ευεξίας, δημιουργικότητας και μοναδικών εμπειριών. Όμορφες γωνιές έχουν στηθεί για να φιλοξενούν ιδιαίτερες δράσεις.

Πώς να έρθετε:

Το αγρόκτημα απέχει 40χλμ – 50 λεπτά από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και 220χλμ – 3 ώρες από την Αθήνα. Εκτός από ι.χ. αυτοκίνητα μπορείτε να έρθετε και με υπεραστικό λεωφορείο.

Διαμονή

Οι επισκέπτες του retreat θα φιλοξενούνται στο αγρόκτημα. Η διαμονή γίνεται σε πολυτελείς σκηνές τύπου Bell Tent εμβαδού 20τ.μ. όπου θα διαμένουν δύο έως τρία άτομα στην κάθε σκηνή.  Όποιος επιθυμεί πλήρη ιδιωτικότητα μπορεί να φέρει τη δική του σκηνή και να τον βοηθήσουμε να την στήσει, ή να διαμείνει σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο κτήμα υπάρχουν τρία μπάνια με ντους και ζεστό νερό και δύο εξωτερικά ντους. Επίσης υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Διατροφή

Στην τιμή του retreat συμπεριλαμβάνεται πλήρης διατροφή, ήτοι: πρωινό μετά τη γιόγκα, μεσημεριανό γεύμα κι ελαφρύ δείπνο. Οι ώρες των γευμάτων μπορεί να διαφοροποιούνται από το πρόγραμμα ανάλογα τις δράσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύματα παρασκευασμένα από τους ίδιους (εφόσον το επιθυμούν φυσικά) χρησιμοποιώντας αγνά υλικά από τα μποστάνια του κτήματος και τους τοπικούς παραγωγούς. Κάθε γεύμα θα είναι μια εμπειρία farm to table cooking class! Επιπλέον, υπάρχει κι η επιλογή catering από αξιόλογα εστιατόρια του χωριού ή και για όποιον επιθυμεί μπορεί να προετοιμάσει ο ίδιος το γεύμα του στην κουζίνα του αγροκτήματος.

Δράσεις

Στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι κάτωθι δραστηριότητες οι οποίες φυσικά είναι προαιρετικές:

Γιόγκα:

Κάθε πρωί ξεκινάμε τη μέρα με μια ώρα χάθα γιόγκα για αρχάριους και μέσους και δεκαπέντε λεπτά χαλάρωσης. Σ´ ένα ήρεμο περιβάλλον, στην ξύλινη πλατφόρμα των 72τ.μ., κάτω από την σκιά των πεύκων θα ασκούμαστε σε ήπιες πρακτικές γιόγκα, αναπνοές και χαλάρωση.

Εργαστήρι – Art Therapy “Η τέχνη της μάνταλα”:

Σχεδιάζουμε τη δική μας μάνταλα, απελευθερώνουμε τον εσωτερικό μας καλλιτέχνη, αφυπνίζουμε την συνείδησή μας κι ηρεμούμε μέσα από μια βαθιά απορροφητική, διαλογιστική πρακτική. Ο κάθε συμμετέχων θα πάρει μαζί του τη δημιουργία του.

Σεμινάριο ψυχολογίας “Όνειρα κι αισθήσεις”:

1ο μέρος:
Πως συνδέεται η πολυπλοκότητα των ονείρων με τον τρόπο σκέψης και ζωής μας?
Ποια είναι η επίδραση της αίσθησης που μας αφήνουν τα όνειρα στην καθημερινότητα, αλλά και το αντίστροφο?
Πως μπορεί η προσωπικότητά μας να συνδέεται με το πόσο θυμόμαστε τα όνειρά μας?
Αυτά είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα ζητήματα που θα συζητήσουμε στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου γι’ αυτόν τον μυστηριώδη νυχτερινό επισκέπτη: τα όνειρα.

2ο μέρος:
Μέσα από το διαδραστικό αυτό δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε όχι πλέον γενικά για τα όνειρα, αλλά για τα δικά μας όνειρα!
Πιο συγκεκριμένα, θα μοιραστούμε τις αισθήσεις που μας άφησαν τα όνειρα που είδαμε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής μας. Θα συγκρίνουμε τις αισθήσεις αυτές με εκείνες που βιώνουμε στα όνειρά μας στην καθημερινή μας ζωή. Θα μοιραστούμε τις σκέψεις μας για το πόσο συμβατές είναι οι αισθήσεις των ονείρων μας με αυτές που νιώθουμε στη συνειδητή μας πραγματικότητα.
Ποιες θεωρούμε πιο οικείες? Αναγνωρίζουμε μέσα στα όνειρά μας αισθήσεις που βιώναμε στην παιδική μας ηλικία?

Εισηγητής: Χρίστος Βράχας – Ψυχολόγος

Επίσκεψη στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ:

Θα επισκεφθούμε το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στον Πύργο Τριφυλίας, 10χλμ από το Σκιάχτρο. Θα ξεναγηθούμε στο χώρο, θα γνωρίσουμε ζώα που φιλοξενούνται εκεί και θα μάθουμε εκπληκτικές πληροφορίες για τα άγρια ζώα της περιοχής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την περίθαλψη που απολαμβάνουν στο Κέντρο.

Επίσκεψη στο οινοποιείο “Κτήμα Δερέσκου” – Οινογνωσία:

Θα περιηγηθούμε στον όμορφο αμπελώνα του κτήματος Δερέσκου, θα δούμε το οινοποιείο, θα μάθουμε για τις ποικιλίες και τα κρασιά της περιοχής, θα κάνουμε οινογνωσία και θα απολαύσουμε δείπνο στο επιβλητικό μοναστηριακό τραπέζι κάτω από το πελώριο πεύκο.

Εργαστήρι Αφρικανικού χορού με συνοδεία κρουστών:

Στο σεμινάριο αυτό, μέσα από ασκήσεις και τεχνικές του σύγχρονου χορού σε συνδυασμό με χορούς και ρυθμούς της Αφρικής (Mali, Senegal, Cap-Vert), θα ασχοληθούμε με την ανατομική συγκρότηση και τη λειτουργικότητα του σώματος ώστε ο καθένας και η καθεμία να ανακαλύπτει τρόπους και δυνατότητες κίνησης φιλικούς προς την κατασκευή και τη φύση του. Ακούμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε και συντονιζόμαστε με την αίσθηση ζωτικότητας που φυσικά ενυπάρχει στο σύστημά μας.
Περνάμε από ένα ευρύ πεδίο διαθέσεων και καταστάσεων, από το σταδιακό ζέσταμα των αρθρώσεων, στην έντονη αεροβική κίνηση, την εκτόνωση και τέλος την χαλάρωση.

Εισηγήτρια: Βασιλική Χρυσανθακοπούλου Τσαγκάρη – Χορεύτρια

Επίσκεψη στον Καταρράκτη Καλάμαρη:

Μόλις  18χλμ από το κτήμα βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος! Θα επισκεφθούμε τον καταρράκτη Καλάμαρη και θα περπατήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι της Στενωσιάς. Θα έχουμε την επιλογή είτε να επιστρέψουμε στον Καλάμαρη για μπάνιο στη λιμνούλα του καταρράκτη και πικ νικ, είτε να  καταλήξουμε στη Στενωσιά και να κάνουμε πικ νικ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Εργαστήρι φυτικών καλλυντικών:

Θα μάθουμε μέσα από απλές παρασκευές να φτιάχνουμε τα δικά μας καλλυντικά με αγνά υλικά από το κτήμα ή την ευρύτερη περιοχή. Σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο του αγροκτήματος, κηραλοιφές με αγνό μελισσοκέρι κι εγχύματα λαδιών παρασκευασμένα στο κτήμα, καθώς και θρεπτικές ενυδατικές κρέμες. Ο κάθε συμμετέχων θα πάρει από ένα προϊόν κάθε παρασκευής.

Ποδηλασία στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας:

Θα ξεκινήσουμε από την Γιάλοβα με ποδήλατα και μέσα από τον παράκτιο δρόμο θα φθάσουμε στον υδροβιότοπο Διβάρι. Εκεί μπορούμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας στα μονοπάτια μέσα στη λιμνοθάλασσα, να ανεβούμε στα παρατηρητήρια, να θαυμάσουμε σπάνια είδη πουλιών και να καταλήξουμε στην μαγική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Ιστιοπλοΐα:

Μία από τις ημέρες του εβδομαδιαίου retreat θα την περάσουμε κάνοντας ιστιοπλοΐα. Μία μοναδική εμπειρία όπου θα γνωρίσουμε τις ομορφιές της νήσου Πρώτης, θα κάνουμε snorkelling, θα κολυμπήσουμε σε καταγάλανα νερά, θα ταξιδέψουμε με τη δύναμη του αέρα, θα φάμε μεζέδες ετοιμασμένους από τους δύο σκίπερς, θα χαλαρώσουμε, θα διασκεδάσουμε. Περισσότερα για την εμπειρία της ιστιοπλοΐας θα δείτε εδώ.

Εργαστήρι “Τέχνη με θαλασσόξυλα κι ανακυκλώσιμα υλικά”:

Χρησιμοποιώντας υλικά μαζεμένα από την παραλία θα ξετυλίξουμε ο καθένας μας το ταλέντο του και τη φαντασία του δημιουργώντας ευφάνταστους καμβάδες με σμιλεμένα θαλασσόξυλα, βότσαλα, σπάγγους κι ευτελή, ανακυκλώσιμα υλικά.

Μασάζ:

Στη διάρκεια της εβδομάδας και κατόπιν προγραμματισμού, ο κάθε συμμετέχων θα απολαύσει ένα χαλαρωτικό μασάζ διάρκειας 45 λεπτών. Μια εμπειρία χαλάρωσης μέσα στον ίσκιο των ελιών.

Κόστος

Η τιμή του retreat είναι 640€ ανά άτομο. Για όποιον επιλέξει να διαμείνει σε άλλο χώρο η τιμή διαμορφώνεται στα 520€. Για την κράτηση θέσης απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 140€ κι εξόφληση μέχρι 11/06/21. Σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα μέχρι τις 28/05/21 η προκαταβολή επιστρέφεται στο 100%. Για ακύρωση από 29/06/21 έως 11/06/21 επιστρέφεται το 50%. Εάν δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών (6 άτομα) μέχρι τις 11/06/21 το retreat δε θα γίνει κι οι προκαταβολές θα επιστραφούν.

Στην τιμή περιλαμβάνονται διαμονή στο αγρόκτημα, διατροφή και όλες οι δράσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις. Αυτές θα γίνονται με ιδία μέσα προκειμένου να αποφευχθεί συγχρωτισμός σε κλειστό χώρο λόγω Covid.  Όποιος δεν διαθέτει όχημα να μας ενημερώσει κατά την κράτηση. 

Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει η κρουαζιέρα με το ιστιοφόρο θα γίνει μέσα στον κόλπο του Ναυαρίνου (Πύλος, Γιάλοβα, Σφακτηρία). Αν οι προβέψεις δείχνουν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες το retreat θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία κι οι συμμετέχοντες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν πίσω όλο το ποσό που θα έχουν προπληρώσει εφόσον δεν τους εξυπηρετεί η νέα ημερομηνία. Σε περίπτωση που οι συμμετοχές είναι παραπάνω από 8 άτομα η ιστιοπλοΐα θα μοιραστεί σε Τρίτη και Τετάρτη κι αντίστοιχα θα προσαρμοστεί και το εργαστήρι φυτικών καλλυντικών και η ποδηλασία.

Για την κράτηση της θέσης σας παρακαλούμε αποστείλετε μήνυμα στη διεύθυνση info@skiaxtro.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο 6937840077.