Δες το αλλιώς…

Δες το αλλιώς!

Η φαντασία και η δημιουργία δεν έχει όρια. Και η μεγαλύτερη χαρά έρχεται όταν δημιουργείς με πράγματα που σου είναι βάρος, που σου πιάνουν τόπο, που θες να τα πετάξεις αλλά τα λυπάσαι κιόλας.

Ρούχα φθαρμένα, ρούχα που ντρέπεσαι να τα δώσεις γιατί έχουν λιώσει, κουρέλια, κλωστές, νήματα από παλιά εργόχειρα, ρετάλια από υφάσματα που τα χρησιμοποίησες κάπου αλλά περίσσεψαν… Τα πετάς; Είναι άχρηστα τελικά;

Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη χειροτεχνία σταμάτησα να πετάω πράγματα. Αυτό έχει ένα “κόστος” βέβαια, ειδικά όταν είσαι επιρρεπής στην αταξία και δεν έχεις πολύ χώρο. Μαθαίνεις ωστόσο τελικά να λειτουργείς μέσα στο υπέροχο χάος σου! Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν τελικά η σαβούρα σου μεταμορφώνεται σε μια ιδιαίτερη χειροποίητη δημιουργία δεν περιγράφεται!

Το καλοκαίρι που λέτε, με επισκέφθηκε μια φίλη. Πεσκέσι μου έφερε μια μεγάλη τσάντα με κλωστές μάλλινες και δη, κομμένες κι ανακατεμένες. Μου λέει “Βρε συ, τις χρησιμοποιούσε η μητέρα μου, τώρα δεν φτιάχνει τίποτα, ούτε εγώ έχω χρόνο. Πάρτες, εσένα κάπου θα σου χρειαστούν”. Η τσάντα στριμώχθηκε σε μια στίβα κι έμεινε λίγους μήνες έτσι.

Ήρθε όμως η στιγμή της. Τα νήματα βγήκαν έξω, ξεμπερδεύτηκαν, οργανώθηκαν κι άρχισαν να παίρνουν μορφή. Να συνδυάζονται, να πλέκονται, να γίνονται φουντίτσες, να στολίζουν κολιέ, να γίνονται βραχιόλια.

Μαλλιά κουβάρια..

Δίνοντας μορφή.

Πανδαισία χρωμάτων!

Παράλληλα, βγήκαν κι άλλες τσάντες στη φόρα. Τσόχες και παλιά φανελάκια. Κόπηκαν λουρίδες, τυλίχτηκαν, έγιναν λουλούδια, στόλισαν και στολίστηκαν.

Τσόχα…  Πολυαγαπημένο υλικό!

Κόβοντας κουρέλια…

… και συνδυάζοντάς τα με μέταλλο!

Όλα αυτά τα κουρέλια λοιπόν και οι κλωστές μεταμορφώθηκαν σε μοναδικά κοσμήματα, πολύχρωμα, με ωραία μαλακή υφή, ιδανικά για φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες εμφανίσεις. Και όσο τα δουλεύεις τόσο κατεβαίνουν ιδέες.

Γήινα φθινοπωρινά χρώματα.

Βραχιόλια σε υπέροχους συνδυασμούς.

Κοσμήματα παραλλαγής με τσόχα, βαμβάκι και καστόρι.

Πειραματιστείτε. Πριν πετάξετε κάτι μισοκλείστε λίγο τα μάτια και αγγίξτε το. Δείτε τα χρώματα του, νιώστε την υφή του και φανταστείτε το σε άλλη χρήση. Είναι το πρώτο βήμα.

Καλές δημιουργίες!

4 thoughts on “Δες το αλλιώς…

  1. Άννα Μακρή says:

    Αυτά τα κολιέ από κλωστές είναι πανέμορφα! (Αυτές οι μπερδεμένες κλωστές της μαμάς… τι μου θύμισες! )

  2. Agrikies Country Retreat says:

    Και μόνο που είσαι fun της ανακύκλωσης, σε πάω με χίλια! Όσο για τις δημιουργίες σου, επίσης αγαπημένες! Keep walking Alex!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish