Retreat Χορός στην Φύση @Skiaxtro Eco Farm 24-26 Μα’ί’ου

Πώς η κίνησή μας αντανακλά τα μοτίβα της φύσης;

Πώς μέσα από το σώμα αφουγκραζόμαστε τη φύση και πώς αφουγκραζόμαστε την φύση στο σώμα;

Πώς η πρακτική του χορού μπορεί να γίνει διαδικασία φροντίδας για τον εαυτό και γιά το περιβάλλον;

Στο διήμερο αυτό retreat θα εργαστούμε με τις αισθήσεις, την κίνηση, το άγγιγμα, την προσοχή γιά να  εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το εσωτερικό τοπίο και το τοπίο που μας περιβάλλει συναντιούνται, συνυπάρχουν και  συγχωνεύονται.

Παρατηρώντας τα μοτίβα της φύσης θα δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε την νοημοσύνη του σώματος και να κατανοήσουμε βιωματικά την ανατομία, την ισορροπία, την φαντασία και την λειτουργικότητα του. Θα δοκιμάσουμε έτσι να απορροφήσουμε πληροφορίες γιά τον χορό από το χώμα, το νερό, τον αέρα, τα φυτά και τα ζωά.

Το εργαστήριο αυτό είναι μιά απόπειρα να συναντηθούν διάφορα υλικά και να λιώσουν μαζί. Η  τεχνική Skinner Releasing της Joan Skinner, η μελέτη και πρακτική της Περμακουλτούρας, η σωματική δουλειά στο χωράφι,    πρακτικες ecosomatics αλλά και η σχέση του χορού με τον ήχο, με την μουσική και την ρυθμικότητα είναι κάποια από τα στοιχεία που φέρνω και θα μοιραστώ σε αυτό το εργαστήριο.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μαζί ένα πλαίσιο πειραματισμού μέσα από την κίνηση, σε αναζήτηση της κιναισθητικής απόλαυσης. Ένα πλαίσιο όπου ο χορός φανερώνεται συνδέοντας την φυσιολογία με την οικολογία.


Το διήμερο retreat MELT περιλαμβάνει session χορού, σε εξωτερικό χώρο, στο deck κάτω από τα πεύκα του Skiaxtro Eco Farm, κοντά στην θάλασσα καθώς επίσης και  χορό με ζωντανή μουσική (κρουστά).    Ακόμα θα κάνουμε εκδρομή σε μέρος με ποτάμι και θα χορέψουμε μαζί με το τρεχούμενο νερό και τα πλατάνια.

Η διαμονή γίνεται σε πολυτελείς, πλήρως εξοπλισμένες σκηνές τύπου Bell Tent διαμέτρου 5m, δίκλινες ή τρίκλινες. Το Skiaxtro Eco Farm βρίσκεται στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, 270χλμ από Αθήνα, κι είναι ένας χώρος ευεξίας, δημιουργικότητας κι εμπειριών φτιαγμένος με πολλή αγάπη και μεράκι ώστε οι επισκέπτες να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν στο έπακρο την ηρεμία της φύσης.


Ενδεικτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 24/05/24 από τις 3 και μετά:

Άφιξη, τακτοποίηση στις σκηνές, κύκλος γνωριμίας, συζήτηση, εισαγωγή στα εργαστήρια.

Σάββατο 25/05/24 : 

10:00-12:00 session χορός Melt στο Skiaxtro Eco Farm     

12:00 -13:30 γεύμα

13:30-18:00 εκδρομή στο ποτάμι και πρακτική χορού στη φύση 

18:00    επιστροφή στο αγρόκτημα  

Κυριακή 26/05/24:

11:00-13:00 session χορός MELT με ζωντανή μουσική (κρουστά) στο Skiaxtro  

13:00-14:00 γεύμα  

14:00-15:00 επεξεργασία, ανατροφοδότηση, παρατήρηση, συζήτηση. 

15:00 αναχώρηση (δυνατότητα επιπλέον παραμονής σε προνομιακή τιμή κατόπιν συνεννόησης)


Κόστος : 200 ευρώ – Τιμή Early Bird 180 ευρώ εώς 10/04/24

Η τιμή περιλαμβάνει:

– Ένα δίωρο session χορού MELT στο deck κάτω από τα πέυκα του Skiaxtro Eco Farm

– Ένα session χορού στην φύση

 Ένα τρίωρο session χορού MELT με ζωντανά κρουστά απο ομάδα έμπειρων μουσικών (djembe, doun-doun)

–  Δύο διανυκτερεύσεις σε πολυτελείς σκηνές στο οικολογικό αγρόκτημα Σκιάχτρο

– Δύο γεύματα με σπιτικά, παραδοσιακά, μεσογειακά, χορτοφαγικά φαγητά από ντόπια κι αγνά υλικά

Για δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6951820653 ή 6937840077.


Βιογραφικό σημείωμα

Η Bασιλική Τσαγκάρη σπούδασε παιδαγωγικά στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του πανεπιστημίου Αθηνών και χορό στο City of Bristol College στην Αγγλία. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Αμερική και ακολουθώντας το ένστικτο, μελέτησε εντατικά το σύγχρονο χορό, τα somatics και τον αυτοσχεδιασμό με δάσκαλες-ους όπως η Nancy Stark Smith, η Lily Kiara, ο Julyen Hamilton η Kirstie Simpson, ο David Zambrano, η Jennifer Monson. Εργάζεται ως χορεύτρια, χορογράφος και διδάσκει χορό τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Aπό τον Απρίλιο του 2017 είναι πιστοποιημένη δασκάλα της τεχνικής Skinner Releasing (introductory).

Τα τελευταία χρόνια ζει στη Μεσσηνία και ασχολείται με την καλλιέργεια ενός ελαιώνα. Η παρατήρηση και η σωματική δουλειά με την γη έχει ανοίξει ένα πεδίο έρευνας που επηρεάζει πολύ την προσέγγιση της στην κίνηση και τον χορό. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην ευαισθησία και την αισθαντικότητα στην κίνηση καθώς και την μεταμόρφωση στοιχείων της καθημερινότητας σε ζωντανή, κινούμενη ποίηση. Το βίωμα του σώματος που ενώ κινείται, αρθρώνεται, μοιράζεται, γίνεται δημόσια δήλωση.